Wat is een Boilerplate?

0 Shares
0
0
0

Een Boilerplate is een stukje opzet-code of sjabloon dat kan worden gebruikt om snel een nieuw project aan te maken. Het is ontworpen om ontwikkelaars te helpen bij het opzetten van een concreet en volledig functionerend systeem vanaf het begin, zonder dat ze alles van de grond hoeven op te bouwen.

Wat bevat een boilerplate?

Boilerplates bevatten vaak basismodules, structuren, thema’s, stijlen en hulpprogramma’s die nodig zijn voor een bepaald type project. En kan op verschillende niveaus in het technische proces worden gebruikt: van eenvoudigere dingen zoals een HTML/CSS-structuur die is opgesteld om webpagina’s te genereren zonder steeds herbouwen; tot meer complexe dingen zoals complete applicaties met vooraf ingestelde functiestructuur, backend-logica en databaseverbindingen.

In de praktijk kan een Boilerplate bevatten:

  • Een opbouw van de bestandsstructuur: hoe ze te organiseren en waar de bestanden te plaatsen.
  • Basisthema’s, kleurdefinities en stijlelementen voor een specifieke opmaak.
  • Basisfuncties zoals routering, databaseverbindingen, authenticatie modules, etc.
  • Middleware instellingen
  • Setting op bepaalde stacks zoals Node / React / Redux / gql en meer.

Open source

Boilerplates zijn vaak open-source en gratis beschikbaar, je kunt deze bijvoorbeeld vinden op Github. Dit bespaart de ontwikkelaars tijd en stelt hen in staat om zich te concentreren op het ontwikkelen van specifieke functies en branding zonder zich zorgen te maken over de basisconfiguratie van het project vanaf het begin. Met boilerplates, hoeft men niet elk project vanaf de basis af aan op te bouwen.

0 Shares